Top 10 mooie begraafplaatsen in Nederland

Is er iemand overleden in jouw omgeving? Dan zal er na ongeveer zes dagen een begrafenis of een crematie plaatsvinden.
Uiteraard wil jij jouw dierbare op een mooie begraafplaats begraven waar jij graag komt. Daarom is er met een keuze uit ruim 4000 begraafplaatsen in Nederland voor ieder wat wils. Hieronder heb ik een top 10 mooie begraafplaatsen in Nederland gemaakt die jij gezien moet hebben. Van traditioneel tot bijzondere familie graven, jij leest ze hier.

De keuze voor begraven of cremeren heb ik in het artikel: “Begraven of cremeren” geprobeerd te vergemakkelijken door de verschillen uit te leggen.

Op deze afbeelding is het graf van Manfred Langer (1952-1994) te zien. Hij was oprichter van het homocafé "Chez Manfred" en discotheek iT in Amsterdam. Dit graf staat op een van de top 10 mooie begraafplaatsen in Nederland. De man op het graf heeft een glas bier in zijn hand, herleid naar Manfred zijn horeca carrière.
Graf van Manfred Langer
 1. Zorgvlied in Amstelveen
  Deze prachtige begraafplaats is geheel ontworpen, door tuinarchitect Jan David Zocher, en gebouwd in de Engelse landschapsstijl. Op deze begraafplaats kan je graven vinden van een aantal bekende mensen, zoals zangeres Martine Bijl, feministe Anneke van Baal, oprichter homocafé Manfred Langer en ook het grafmonument van familie carré.
  Neem vooral ook even een kijkje op de site van Zorgvlied voor een virtuele rondleiding en andere nieuwtjes.
 2. Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag 
  Een van de grootste en oudste begraafplaatsen in Nederland is begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Het bijzondere aan deze begraafplaats is dat je hier graven ziet van mensen die in de Middeleeuwen hebben geleefd. Daarnaast kan je hier de graven vinden een aantal bekende mensen, zoals Willem Kloos, Louis Couperus, Hendrik Willem Mesdag en Willem Drees.
 3. St. Barbara in Utrecht
  Deze Rooms-Katholieke begraafplaats vind je in een prachtige omgeving aan de oostkant van Utrecht. De begraafplaats is genoemd naar de beschermheilige van de stervende en beschermster tegen de onvoorziene dood. Het ontwerp van de begraafplaats komt van Alfred Tepe, een Nederlands architect. Op deze begraafplaats zijn er verschillende graven te vinden zoals religieuze, Poolse en Zigeuner graven, maar ook graven van Oorlogsslachtoffers met daarbij een monument ter nagedachtenis aan allen die daar sinds de inwijding in 1875 begraven zijn.
 4. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam
  Een prachtige, Rooms-Katholieke begraafplaats te vinden in Amsterdam-Zuid. Op deze begraafplaats vind je een rijksmonument van de familie Wiegman – Dobbelmann. Daarnaast zijn de graven van Carl Romme en Wim Sonneveld hier ook te vinden. De verscheidenheid van bomen en struiken creëert in het centrum van bruisend Amsterdam een weldadige rust.
 5. Begraafplaats Bussloo
  Een oude, traditionele, kleine en echte begraafplaats, omdat deze pal aan de kerk grenst. Je vindt op deze begraafplaats van maar 1.100 m2 onder andere Belgische hardstenen grafstenen en een modern grafmonument van cortenstaal en RVS.
 6. Begraafplaats Lochem 
  Een andere topper in deze top 10 mooie begraafplaatsen is deze groene gedenkplaats wat complete rust uitstraalt in Lochem. Al het groen dat je ziet als je op de begraafplaats loopt, wordt op hoog niveau onderhouden door de gemeente. Daarnaast is het park ook nog eens cultureel erfgoed.
 7. Crematorium en begraafplaats Olandhorst Lelystad 
  Deze begraafplaats in Lelystad kenmerkt zich door de ruime opzet en de vele afschermende beplanting. In de jaren zestig is deze begraafplaats aangelegd en is daarom een van de nieuwste begraafplaatsen in Nederland. Als je van water en groen houdt, is deze begraafplaats ook zeker de moeite waard om eens te bekijken. De laatste uitbreiding kenmerkt zich namelijk door de strakke aanleg in combinatie met water en groen.
 8. Zuiderhof Hilversum 
  Als je deze begraafplaats oploopt, loop je langs een prachtige galerij ontworpen door architect Willem Marinus Dudok. Als je hier wilt zoeken naar graven waar bekende mensen liggen, zal je Johan Bodegraven, Cor Bruijn en Cor Steyn tegen kunnen komen. Daarnaast is deze begraafplaats in 2015 aangewezen Rijksmonument van de wederopbouw.
  Het kan zijn dat je deze begraafplaats kent van een serie of een film en dat kan kloppen. De opnames van Gooische Vrouwen hebben hier namelijk plaatsgevonden.
 9. Oorlogsgraven
  Ook in jouw gemeente zal jij een Oorlogsgraf weten te vinden, want bijna in elke gemeente in Nederland is er een. Dat komt door de Oorlogsgravenstichting. Die willen namelijk de herinneringen aan de Oorlog slachtoffers in leven houden.
 10. Algemene begraafplaats Muiderberg
  De oudste begraafplaats in Nederland is de algemene begraafplaats in Muiderberg. Sinds 1796 wordt hier al begraven en dan kan je vast wel bedenken dat er hier prachtige graven staan. De meeste graven zijn nog voorzien van een zerk, dat een prachtig beeld geeft van een kerkvloer. Daarnaast is dit de meest indrukwekkende Hoogduitse joodse begraafplaats. Naast de Portugese begraafplaats in Oudekerk aan den Amstel is dit de oudste joodse begraafplaats in Nederland.
Een prachtige foto van natuurbegraafplaats Heidepol. De rust en stilte die het uitstraalt is de toekomst van de uitvaart. Het zal daarom niet verrassend zijn dat er over een aantal jaar ook natuurbegraafplaatsen in de top 10 mooie begraafplaatsen staan.
Natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurlijk zijn er nog zoveel mooie begraafplaatsen die hier nu niet zijn genoemd en die ook zeker de aandacht mogen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan natuurbegraafplaatsen (zoals hiernaast afgebeeld) of bepaalde plekken op begraafplaatsen met monumentale graven.

Wil je meer lezen over de natuurbegraafplaats of over een 23 jarige die werkt in de uitvaart? Lees dan vooral de artikelen “Begraven of cremeren?” en “23 en werkzaam in de uitvaart“.

6 gedachten over “Top 10 mooie begraafplaatsen in Nederland

 1. Hallo Carolien,

  Heb je ook een impressie over de 10 mooiste crematoria?
  Want dat is soms ook een sobere situatie.
  mvg han blok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *