Begraven of cremeren?

Een vraag die veel andere vragen oproept. Want, waar mag je begraven, wat voor kist kan je kiezen, welke asbestemmingen zijn er en wat is er allemaal mogelijk?

In deze blog ga ik hierop in, omdat er tegenwoordig zoveel mooie plaatsen zijn waar begraven kan worden of waar een urn geplaatst kan worden.

Begraven, waar mag dat allemaal?
Simpel, dat mag alleen op begraafplaatsen. Waar wel een keuze in is, is op welke begraafplaats. Dichtbij nabestaanden, zodat als er behoefte naar is iemand niet ver hoeft te reizen om dichtbij de overledene te zijn? Of wil jij juist begraven worden op een prachtige begraafplaats? Of misschien in het buitenland?
Er zijn ongeveer 4000 begraafplaatsen in Nederland, voldoende keuze dus.

Natuurbegraafplaatsen
Tegenwoordig wordt er ontzettend veel bedacht en gemaakt met betrekking tot duurzaamheid. Ook in de uitvaart wordt hier veel mee gedaan. Sinds 2011 bestaan er namelijk natuurbegraafplaatsen. Een prachtig stuk natuur waar begraven mag worden. Hier vind je niet de grafstenen zoals op een ‘normale’ begraafplaats, maar je ziet alleen een doorsnede van een boom als grafsteen liggen op de plek waar iemand ligt begraven. Op de doorsnede staat de naam, geboorte en overlijdensdatum.

In 2011 is er voor het eerst begraven, in 2018 zijn dit in totaal al 960 mensen en zijn er 22 natuurbegraafplaatsen bijgekomen.

Houten gedenkteken op een natuurbegraafplaats

Bovengronds begraven
Het is wat het woord al zegt, bovengronds begraven. Er is een kelder, maar dan boven de grond. Hoe zit dat nu in elkaar dan? In een afgesloten ruimte in een aarden wal of in een muur, kan een kist of urn geplaatst worden.

Cremeren
Een andere mogelijkheid is cremeren. In een oven van ongeveer 1100 graden kan een overledene in een kist worden verbrand. De duur van het crematie proces is ongeveer 75 minuten.
Nadat de overledene is gecremeerd kan de nabestaande het as na 30 dagen ophalen. De 30 dagen is wettelijk verplicht in Nederland, omdat nabestaande(n) zo de tijd krijgen om na te denken wat de asbestemming wordt. Ook vanwege eventuele onderzoeksredenen wordt de as 30 dagen bewaard.

De asbestemming
Een keuze die gemaakt wordt door de familie of door de overledene zelf, als hij/zij dit heeft opgeschreven. Van een mooie gouden ketting met een beetje as van oma, tot uitstrooien in het Como meer. Of van een diamant met as tot een bovengrondse urnenkelder. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Wel is het belangrijk dat je altijd even goed uitzoekt of het mag of niet.

“Bovengronds begraven”


6 gedachten over “Begraven of cremeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *