Welke kleding draag jij naar een uitvaart?

Rouwende vrouw tijdens een uitvaart. Zij heeft gekozen voor zwarte kleding met een hoed.

Tijden veranderen en tradities ook, maar welke kleding is tegenwoordig gepast op een begrafenis of crematie? Ga jij van oudsher voor zwarte kleding of kies je toch voor dat mooie pak met een klein figuurtje erin? En het wordt nog lastiger kiezen als er in de rouwkaart staat dat de overledene wenst dat je komt zoals je bent.
In dit artikel lees je wat de dresscode tegenwoordig is en wat wel of niet kan.

Van oudsher zwarte kleding op een uitvaart?
Als je denkt aan een uitvaart van vroeger dan heb je waarschijnlijk het beeld in je hoofd met dames in lange, zwarte jurken en een hoed en de heren die keurig in een drie delig zwart pak lopen? Klopt hé?
Maar, gaat iedereen nog steeds volledig in het zwart? Nee, steeds meer mensen durven net een klein detail in een lichte kleur te doen of juist heel iets anders aan te trekken.

Uiteraard mag iedereen zelf weten wat je aan doet en je ziet ook steeds vaker op de kaart staan: “Kom zoals je bent”. Dat maakt het helemaal moeilijk. Ik hoop dat dit artikel helpt een keuze te maken wat je aantrekt naar een uitvaart.

"Kom zoals je bent, dat is wat Annie graag wilde." 

Waarom donkere kleding?
Er wordt vaak voor de donkere kleding gekozen omdat dit wordt gezien als beleefd en netjes. Daarnaast laat zwarte kleding ook zien dat je in rouw bent.
Volledig in het zwart zie je steeds minder op uitvaarten, maar er wordt nog wel voor donkere en rustige kleding gekozen. Donkere kleding blijft toch een teken geven dat je respect toont. Je ziet dat er tegenwoordig vaker wordt gekozen voor donkerblauwe kleding of donker grijs.
Wat wel belangrijk is om goed te lezen of er een dresscode is vermeld in de uitnodiging. Als dat zo is, moet jij je hier wel (zo veel mogelijk) aan houden.

Dresscode voor mannen
Mannen gaan over het algemeen in pak naar een uitvaart. De kleur zwart, donker grijs of donker blauw zie je veel voorbijkomen. Daaronder draagt de man een mooi overhemd in de kleur wit, licht blauw of gestreept. Dit kunnen ook andere kleuren zijn, maar fel gekleurd is eigenlijk ‘not done’.
Waar mannen tegenwoordig ook voor kiezen is een nette chino, een overhemd en een pullover. Of Happy Socks die net een klein beetje zichtbaar zijn onder het pak en in de nette punt schoen.

Dresscode voor vrouwen
De vrouwen hebben in vergelijking met de mannen meer keuze qua kleding. Een pak, nette pantalon, nette rok met blouse, jurk en open of dichte schoenen. Als het niet te bloot is en een nette en verzorgde uitstraling heeft, dan is het al gauw acceptabel. De vrouwen hebben ook meer keuze uit een jas om over de outfit te dragen, een nette jas, poncho of mantel zie je veel.
Ook bij de vrouwen is het niet gepast om te uitgesproken kleuren of sieraden te dragen en daarnaast is de keuze van de schoen gebaseerd op de kleding keuze.

Dresscode voor kinderen
Voor de kinderen geldt eigenlijk hetzelfde als bij de volwassene. Nette kleding zonder uitgesproken kleuren of patronen.

Twijfels over de dresscode?
Twijfels over de dresscode zijn begrijpelijk, zeker als het bijvoorbeeld gaat om een uitvaart van iemand met een culturele achtergrond. Je kan dan altijd even aan de familie of vrienden vragen wat acceptabel is.

Het aller belangrijkste is dat jij je fijn voelt in de kleding en het ook aansluit bij de eventuele wensen van de overledene.


Wat vond jij van dit artikel? Geef hieronder jouw beoordeling!

2 gedachten over “Welke kleding draag jij naar een uitvaart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *