Je hebt het vast al eens gehoord of misschien gezien dat een overledene een nummer krijgt. Dit zou je kunnen zien op een sticker op de kist of op een factuur van het crematorium of je hoort dit een medewerkers vragen aan iemand. Best gek eigenlijk, maar voor crematoria erg belangrijk. Ik hoor je denken, waarom dan? Dat is eigenlijk niet zo respectvol, toch? In dit artikel leg ik je uit waarom elke overledene een nummer krijgt.
Identificatie
Binnen het crematorium staat de overledene ‘aangemeld’ op naam, geboortedatum, plaats, etc. De overledene is natuurlijk niet de enige die in die plaats is geboren of komen te overlijden en op die datum. Ook de naam van de overledene is helaas niet uniek. Bedenk maar eens hoeveel mensen jij kent met de naam Jansen bijvoorbeeld. Een crematorium kan nooit al die Jansens uit elkaar houden en ervoor zorgen dat de familie de juiste as van haar dierbare in ontvangst neemt.
Elk crematorium heeft daarom een systeem waar elke overledene een uniek nummer toegewezen krijgt. Naast de naam, geboortedatum, plaats, etc. staat de overledene binnen het crematorium ook bekend onder het unieke nummer. Dit is een extra controle om menselijke vergissingen te voorkomen.
Vuurvast steentje
Maar, waar zetten ze dat nummer op en hoe weet je nou welke overledene in welke oven zat? Allemaal vragen die heel simpel opgelost worden. Dat unieke nummer wat de overledene toegewezen krijgt, gaat gegraveerd op een vuurvast steentje dat mee de oven in gaat. Het steentje wordt op de kist gelegd.
De controle…
Voorafgaand aan het crematie proces moet alles veelvuldig gecontroleerd worden voordat de kist de oven in gaat. Aan de hand van het verlof tot cremeren wordt er gecontroleerd of het om de juiste overledene gaat. Het nummer dat de overledene heeft gekregen, staat ook op de documenten van het crematorium zelf. Dit wordt zeker drie keer gecontroleerd voordat het proces van start mag gaan. Komt er iets niet overeen, dan wordt er niet gestart met het cremeren.
Na het crematie proces blijven er asresten over. Dit bestaat uit verpulverde botten en al het overige dat niet is verbrand, dus ook het crematie steentje! De asresten worden bij een geveegd, moet even afgekoeld worden en gaat daarna in een machine die de asresten vermaald. Dat overgebleven, verfijnde as zal uiteindelijk na 30 dagen meegegeven worden aan de nabestaande(n). Hierbij zit ook het crematie steentje met het unieke nummer.
Menselijke vergissingen
Ja, ook hier worden fouten gemaakt en soms zijn die heel pijnlijk. Misschien heb je het meegekregen in het nieuws dat de verkeerde overledene is gecremeerd of heb je al eens gelezen dat de verkeerde as is meegegeven. Deze pijnlijke fouten worden zoveel mogelijk vermeden door te blijven controleren.
Hoe het gehele crematie proces gaat, wat er gebeurd met bijvoorbeeld het goud en waarom de as 30 dagen in het crematorium moet blijven, kan je lezen in de eerder gepubliceerde blogs van Uitvaartnieuwtjes!
Vertrouwen en zekerheid
- Maak een foto van het crematie steentje voordat de kist in de oven gaat. Zo creëer je zelf een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
Wil je zelf niet aanwezig zijn bij het invoeren van de kist, vraag dan een medewerker een foto te maken!