Grafrechten op begraafplaatsen in Nederland

Je hebt vast al eens rondgelopen op verschillende begraafplaatsen. Misschien omdat je een begrafenis had van een familielid, kennis of vriend of omdat je het interessant vindt om daar eens te kijken.

Je bent niet de enige! Veel mensen doen vaak een rondje op een begraafplaats om inspiratie op te doen of omdat zij het mooi vinden om daar te wandelen.

Vaak zie je aparte graven, mooie graven, oude graven, vervallen graven, noem het maar op en het is er. Het ene graf is compact en de ander is groot en massaal.
Iedereen is vrij in de keuze van de steen, maar vaak moet dit wel overlegd worden met de beheerder van de begraafplaats. Wel moet je de grond waar het graf ligt, huren. Maar, wat zou je daar voor betalen en wat zijn nou de duurste graven van Nederland? Je leest het hieronder!

Beeld op een grafsteen.
Beeld op een grafsteen.

Kosten van een graf

Het huren van een graf kost gemiddeld € 1989 ,-. Op begraafplaats Esserveld ben je voor het huren van een graf € 8072,- kwijt! Een behoorlijk verschil ten op zichtte van het gemiddelde in Nederland.
Hierbij moet wel vermeld worden dat deze kosten voor 30 jaar zijn. Er kan namelijk gekozen worden voor 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar en ga zo maar door.

Wat zit er in de prijs?

Goed, je kiest voor een graf en huurt dit graf voor 30 jaar. Jij krijgt dan grafrechten over het stuk grond, bestemd voor een graf. De grafrechten geven jou het recht om de plek voor een bepaalde tijd te huren. Je betaalt dan een bedrag, maar wat zit daarbij inbegrepen? Dit verschilt per begraafplaats. Je betaalt sowieso de huur van de plek en vaak betaal je ook mee aan het onderhoud van de begraafplaats.

Wat zit er niet in de prijs?

Het huren van de plek betaal je jaarlijks, vijf jaarlijks, tien jaarlijks etc. vooruit. Dit kan je zelf beslissen. Als jij uiteindelijk de grafrechten hebt over een bepaalde plek op de begraafplaats, mag jij zelf beslissen wat jij hiermee doet. Kies je voor een grafsteen, dan moet deze wel even goedgekeurd worden door de beheerder van de begraafplaats. Je kan ook kiezen om planten, bloemen of struiken hierop te zetten. Ook dit moet in overleg met de beheerder van de begraafplaats.

Wanneer lopen de grafrechten af?

De grafrechten lopen af tot de tijd wanvoor jij hebt betaald. Elk graf dat wordt gehuurd, moet voor minimaal tien jaar gehuurd worden. Daarna is de keuze aan de rechthebbende van het graf of de grafrechten verlengd worden of dat het graf geruimd mag worden.

Twee maanden voor afloop van de grafrechten wordt er een brief gestuurd naar de rechthebbende van het graf. Op die brief kan worden aangegeven wat er met het graf mag gebeuren.

De tarieven worden jaarlijks verhoogd en kunnen verschillen ten op zichtte van anderen. Dit komt omdat iedereen eigen keuzes maakt over hoe lang zij het graf willen aanhouden.
Laat jezelf vooraf goed informeren zodat je weet waar je aan toe bent.

Benieuwd naar andere artikelen van Uitvaartnieuwtjes? Bijvoorbeeld over wat voor soort kist het meest duurzaam is? Lees ze hieronder!

4 gedachten over “Grafrechten op begraafplaatsen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *