Persoonlijke kist en lijkwade?

Je kist persoonlijk maken door middel van een bepaalde wrap of tekeningen van je dierbare? Alles is mogelijk tegenwoordig, als het maar van duurzaam materiaal is. Zo zie je steeds vaker een lijkwade in plaats van een uitvaartkist. Maar, wat is het verschil en waarom zou je kiezen voor een lijkwade en niet voor een kist? Je leest het hieronder.

Uitvaartkist

In mijn vorige artikel ben ik ingegaan op wat er mee mag in een kist en van welk materiaal een kist wordt gemaakt. Het materiaal waarvan de kist wordt gemaakt is tegenwoordig erg belangrijk met betrekking op de duurzaamheid. De keuze is minder breed dan voorheen, toen er nog veel ander materiaal werd gebruikt. Wat wel steeds vaker wordt gedaan, is het beschilderen, kleuren of wrappen van een kist met duurzame materialen. Zo kan een kist persoonlijker worden gemaakt.

Tegenwoordig zie je de meest uiteenlopende keuzes voorbij komen zoals hieronder te zien is op de afbeeldingen.

Kiwi Coffin Club

Zoals ouderen hier in Nederland bingo spelen, rondjes wandelen en naar de fysio gaan, wordt er in Nieuw-Zeeland gewerkt aan een eigen uitvaartkist. De ouderen ontwerpen daar kisten voor hunzelf maar ook anderen kunnen daar hun aanvraag neerleggen. Ze gaan direct aan de slag, want binnen twee dagen kan de kist al klaar zijn. Jammer genoeg wordt er alleen geleverd in Nieuw-Zeeland…

Lijkwade

Het klinkt niet zo mooi als dat het is, vind ik, maar als je het ziet, is het echt prachtig. Een lijkwade, het woord zegt het al een beetje, is een overledene gewikkeld in een stuk stof. De stof is van duurzaam materiaal gemaakt en zorgt ervoor dat de overledene dichterbij, toegankelijker en zacht is. Uit reacties van families maakt een lijkwade een afscheid persoonlijker.

Een overledene gewikkeld in natuurlijke doeken moet wel ergens op liggen, want de overledene wordt daarna niet in een kist gelegd. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een opbaarplank.

Nadat de overledene is gewikkeld in de doeken, wordt de overledene op de opbaarplank gelegd. Door middel van verschillende sluitingen wordt de overledene vast gemaakt aan de opbaarplank.

Lijkwade versiert met bloemen om het persoonlijk te maken.

Een lijkwade wordt steeds populairder omdat het gemaakt is met de visie op duurzaamheid. Alle materialen die gebruikt worden, zijn gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast is het goed om te weten dat het niet verplicht is om een overledene op te baren in een uitvaartkist. Je kan een overledene ook opbaren in bijvoorbeeld een lijkwade. De enige regel waaraan jij je moet houden is dat de overledene bedekt moet zijn.

De keuze

De keuze die jij maakt is een keuze met gevoel en daarom is er voor ieder wat wils. Wil jij iets bijzonders, maar weet jij niet of dit toegestaan is? Overleg met de uitvaartleider, daar zijn zij voor!

Weet jij nu al wat jij later wil als jij komt te overlijden? Help jouw nabestaande(n) en schrijf het op. Zo maak jij het makkelijker en weet je zeker dat zij de keuze maken die jij ook wilde.

One thought on “Persoonlijke kist en lijkwade?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *