Covid-19

Bijna een jaar geleden schreef ik een blog over afscheid nemen tijdens Covid-19 en eigenlijk, wilde ik hier niet nog een blog over schrijven. Het gaat er al genoeg over, we horen niks anders meer. Maar, er is veel gebeurd afgelopen twee jaar en er zijn nog steeds veel vragen.

Hoe gaat het nu in de uitvaartbranche met Covid-19? Zijn er echt zoveel mensen die overlijden aan Corona? Of zijn het andere oorzaken? Hoe worden uitvaarten nu geregeld? Mag alles nog? Hoe nemen mensen afscheid van hun dierbare? Veel vragen en ik hoop daar iets meer duidelijkheid over te kunnen geven naar jullie in deze blog vanuit eigen ervaringen. 

Jong

Om meteen met de deur in huis te vallen… Nee, er zijn niet perse veel meer mensen overleden aan Covid-19. Wel aan de gevolgen… Tijdens mijn werk valt het op dat er de laatste tijd vaker uitvaarten plaatsvinden voor jongere mensen. De schrik die ik krijg als ik een jaartal intyp die dicht bij mijn jaartal ligt, 1997, komt steeds vaker voor.

Zij nemen afscheid van het leven en sluiten het eigen leven af. De vraag waarom is er niet, want er is geen waarom. Het is een eigen keuze en die respecteren wij.

Creativiteit

De afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel gezien. Naast het intense verdriet en de ontroostbare nabestaande(n), zag ik ook zoveel mooie dingen. Een drive thru om in deze tijd toch afscheid te kunnen nemen, duizenden meer aanvragen voor livestreams, de ‘ouderwetse’ kaarten werden herontdekt, intieme uitvaarten, erehagen en nog zoveel andere manieren om toch een laatste eer te kunnen bewijzen aan de overledene.

Wat is er wél mogelijk?

De uitvaartbranche blijft een uitzondering op alle maatregelen. Vanuit de eerste golf is gebleken dat het niet afscheid kunnen nemen, onmogelijk is. Een koffiekamer na een dienst, mocht gelukkig ook snel wel weer. Families hebben dit nodig om het intense verdriet beter een plekje te kunnen geven. De enige regel is dat de 1,5 meter wel moet worden gewaarborgd in de ruimte waar de dienst en koffiekamer wordt gehouden.

Naast het fysiek aanwezig zijn tijdens een uitvaartdienst, worden er veel aanvragen gedaan voor livestreams. De mensen die er niet bij kunnen zijn om wat voor reden dan ook, kunnen er online wel bij zijn.

Tips…

Afscheid nemen doet iedereen op zijn/haar eigen manier. In deze tijd wordt het lastiger gemaakt, maar er is nog zoveel mogelijk dat wel kan. Stuur een bos bloemen, een kaart met een mooie tekst of persoonlijke woorden, een troost box, geef een virtuele knuffel, bel, app, bied je hulp aan, ga op straat staan en zwaaien of wat dan ook.

De tip die ik jullie mee wil geven is, bedenk wat er nu wel kan en doe het. Afscheid nemen doe je maar een keer.

Vanaf het begin van Covid-19 tot nu, zag ik dat mensen creatiever werden. Van drive-thru tot virtuele knuffels. Toch zal mij er een beeld altijd bijblijven uit deze bijzondere tijd. Dat is een beeld van een meneer op leeftijd die afscheid nam van zijn vrouw. Hij stond verslagen bij het graf, maar niemand hem durfde vast te pakken uit angst voor Covid-19 dat net was uitgebroken. Dit beeld was echt hartbrekend.

Laten we met z’n alle hopen dat deze tijd snel voorbij is en we terug kunnen naar het oude normaal. Blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *