Afscheid nemen tijdens Covid-19

Weer een blog over Covid-19 en lezen over hoe vervelend het is voor ons en onze samenleving, nee. Dit is een blog over Covid-19 en wat het ons eigenlijk heeft gebracht. En ja, ook zeker in de uitvaart! Want, ken je die tijden nog dat je op een uitvaart stond, om je heen keek en dacht, wie zijn dit ├╝berhaupt? En dan komen ze je ook nog knuffelen en kussen…

Het moment dat Covid-19 ook Nederland bereikte, dacht iedereen dat het een griepje was. Ik kan niet ontkennen dat ook ik dat dacht. Het werd een heftige tijd, met schrikbarende en emotionele momenten, maar ook een tijd waarin de creativiteit de overhand nam, ook in de uitvaartbranche. Lees je mee?

Weduwe/weduwnaar

Begin april had ik een dienst als draagster en ik ging op pad met twee heren en een dame. Eenmaal aangekomen op de begraafplaats kregen wij te horen dat de overledene is overleden aan Covid-19. Toch even schrikken, want hoe moeten wij hiermee omgaan? Hoe voorzichtig moeten wij zijn? Wat mogen wij wel doen en wat niet? Vanuit de organisatie waar ik voor werk hebben wij regels meegekregen, maar toch is het even spannend.

De dienst was apart, want het was de eerste keer dat het ging om een overledene die aan Covid-19 is overleden. Alle genodigden op 1,5 meter afstand van elkaar, looproutes, iedereen draagt een mondkapje en wij moeten zelfs met wegwerphandschoenen werken.
Na de dienst liepen wij naar het graf. Het moment dat wij de kist op het graf hadden gezet, netjes afbogen en in een erehaag gingen staan, gingen de genodigden afscheid nemen. Als laatste, de echtgenoot van mevrouw. Hartverscheurend… Meneer barstte in tranen uit en niemand ‘durfde’ hem vast te pakken. Eenzaam en alleen stond hij daar, starend naar het graf van zijn vrouw.

Vanaf dat moment kwam het bij mij binnen hoe triest het is en hoe eenzaam iemand zich kan voelen als er afscheid genomen moet worden van zijn/haar dierbare… Kippenvel.

Een foto die precies het verhaal van Covid-19 kan vertellen, zonder woorden…

Covid-19, de voordelen…?

Voordelen, ja want die zijn er ook. Voorheen werd er met duizenden mensen afscheid genomen waarvan je zeker de helft niet kende. Toch gaven zij jou ook een kus en een knuffel uit medeleven.
Nu wordt er afscheid genomen met 100, 50 of 30 genodigden (vandaag de dag maximaal 50, mits de ruimte dit toelaat). Van veel families hoor ik dat het eigenlijk veel intiemer en mooier is in vergelijking met een jaar, anderhalf geleden. Het geeft een bepaalde rust, iets puurs en geen poespas. Maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden.

Daarnaast worden wij creatiever in het tonen van medeleven. Zo zie je de kaarten weer terugkomen, worden er persoonlijkere videoboodschappen gedeeld en is de online live-uitzendingen niet meer weg te denken uit de wereld van de uitvaartbranche.

Verlies jij zelf iemand in deze tijd en wonen er mensen ver weg. Dan kunnen zij toch aanwezig zijn bij het regelen van de plechtigheid en alles eromheen door middel van een online meeting. Voorheen werd dit amper gedaan, maar ook dit is niet meer weg te denken. Ook ervaren mensen dit als erg prettig en blijft het bizar dat dit nog niet vaak werd gedaan voor de Covid-19 periode. Dat komt ook mede doordat er op het gebied van online marketing veel is verbeterd ten op zichtte van anderhalf jaar geleden.

Tips om afscheid te nemen op 1,5 meter

  • Schrijf een persoonlijke kaart
  • Zet een vaas in de ontvangst en vraag de genodigden een roos of andere mooie bloem mee te nemen en in de vaas te plaatsen.
  • Stuur bij de rouwbrief een kaartje mee waar genodigden persoonlijke woorden op schrijven. Zij kunnen deze achterlaten in de ontvangst van de plechtigheid.
  • Nodig bij het aansteken van de kaarsen, de genodigden uit om ook een lichtje te maken. Als je later de dienst terugkijkt, zie je een zee van licht in een zee van tijd. Prachtig toch?
  • Organiseer een Walk-in afscheid voorafgaand aan de plechtigheid, zodat meer mensen afscheid kunnen nemen.
  • Wees creatief door bijvoorbeeld Whatsappje van mensen voor te lezen die niet bij de plechtigheid aanwezig zijn.

2 gedachten over “Afscheid nemen tijdens Covid-19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *