Dr. C.J. Vaillant fonds

Als er iemand gecremeerd wordt, blijft er altijd as over. Het overgebleven as mag na 30 dagen worden opgehaald. Alleen, er zijn mensen die bijvoorbeeld een implantaat hebben, een kunstheup of misschien nog sleutels in broekzakken hebben zitten. Maar ook de nietjes of spijkers van een kist. Dat wordt niet verbrand, maar wat gebeurt er dan mee? Dat leg ik uit in dit artikel!

Bepaalde grondstoffen (voornamelijk edelmetalen) worden pas verbrand bij hogere temperaturen dan de temperatuur van de crematieoven. Dit wordt na de crematie uit de as gehaald en apart gehouden. Die edelmetalen worden in het crematorium bewaard voor een gespecialiseerd bedrijf. Dat bedrijf draagt uiteindelijk de zorg voor de recycling van de basismaterialen.

Wordt mijn kunstheup gebruikt voor een vliegtuig?

Ja, dat kan! Het bedrijf dat de edelmetalen inzamelt, gebruikt de grondstof voor verschillende industrieën. Denk bijvoorbeeld aan de vliegtuigbouw. Het zou dus zomaar kunnen dat jouw kunstheup gebruikt wordt voor het bouwen van een vliegtuig.

Maar, waarom zou ik hiervoor kiezen?

Het Dr. Vaillant Fonds is opgericht om goede doelen te steunen. Het LVC (Landelijke vereniging crematoria) is actief betrokken bij wetenschappelijke onderzoeken die betrekking hebben op verschillende processen van crematoria. Het LVC startte dit fonds in 1997. Elke organisatie kan het fonds vragen om een financiële bijdrage. In de loop van de jaren hebben het Koningin Wilhelmina Fonds, Stichting de Opkikker, Stichting Lieve engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes en MS Research gevraagd om zo’n bijdrage het Dr. Vaillant Fonds.

Hoe werkt het?

Elk crematorium kan een bijdrage leveren aan het Dr. Vaillant Fonds door de edelmetalen na elke crematie op te vangen en te bewaren in een speciale container. Eens in de zoveel tijd worden al deze edelmetalen naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht die de metalen recyclen, verwerken en weer verkopen. De uiteindelijke opbrengst wordt omgezet in geld en vrijgegeven voor goede doelen.

Wie is Dr. Vaillant?

Het Dr. Vaillant Fonds is vernoemd naar meneer Vaillant, de eerste persoon die in Nederland is gecremeerd. Hij was één van de oprichters van de ‘Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland’. Zijn huisarts wenste dat bij de opening van het eerste crematorium in Nederland dat hij daar zou worden gecremeerd. Een half jaar later gebeurde dat. Zijn as staat in het columbarium op begraafpark Westerveld.

Dr. C.J. Vaillant

Een prachtig fonds dat in 2010 een bedrag van € 350 000 euro uitkeerde aan goede doelen. De edelmetalen zijn afkomstig van alle crematoria in Nederland. Wel is het verschillend per crematorium hoeveel edelmetalen zij inzamelen. Dit ligt aan het aantal crematies die zij per jaar uitvoeren.

Wil je zien hoe dit werkt? Kijk dan naar dit filmpje.
Meer weten? Neem gerust contact met mij op!

2 gedachten over “Dr. C.J. Vaillant fonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *