Top 10 mooiste crematoria in Nederland

Ons mooi kikkerlandje telt tot op de dag van vandaag ongeveer 110 crematoria verdeeld over het land. Je denkt misschien, dat is best wel weinig of juist best wel veel? Maar, als ik je vertel dat ongeveer 160.000 overledene per jaar zijn in Nederland, zou dit betekenen dat elk crematorium per jaar 1090 crematies per jaar heeft. Dan is het best wel veel, hé?
Daarnaast kiest 65% van de mensen voor cremeren in plaats van begraven en is het begrijpelijk dat er steeds meer nieuwe crematoria de deuren openen.

Het eerste crematorium is in 1913 geopend: Begraafplaats en Crematorium Westerveld in Driehuis. Op deze prachtige locatie heeft in 1914 de eerste crematie plaatsgevonden van dokter C. J. Vaillant. Zijn urn staat nog steeds binnen bij B&C Westerveld.


Top 10

Van de 110 crematoria in Nederland, is hieronder een top 10 mooiste crematoria in Nederland te lezen.

 1. Duin en Bollenstreek, Lisse.
  Dit prachtige crematorium in Lisse ligt in het hart van de Bollenstreek. Het crematorium wilde luxe en sfeer bij elkaar brengen en dat is volgens hen aardig goed gelukt. Op deze locatie vind je twee aula’s, familiekamers en ontvangstkamers. Vanuit de grote aula met indrukwekkende raampartijen kijk je uit op de wijds aangelegde vijver met fontein en de daarbij passende beplanting.
 2. Begraafplaats en Crematorium Westerveld, Driehuis.
  Een historisch crematorium met een prachtig verhaal. Dr. C.J. Vaillant was de eerste overledene in Nederland die werd gecremeerd en dat vond in dit crematorium plaats. Daarnaast is dit een van de mooiste locaties, omdat het gelegen is aan het begin van het duingebied. De twee aula’s liggen als het ware in de duinen. Van binnen zijn deze aula’s volledig voorzien van oud marmer met een historische tint. Daarnaast heeft Westerveld de beschikking over twee buitenaula’s.
  De uitvaartplechtigheid vindt plaats ‘boven op de berg’ en daar word jij als genodigde naar toegeleid via een prachtig slinger pad.
 3. Crematorium ’t Lief, Beesd.
  Het meest duurzame crematorium in Nederland bevindt zich in Beesd en draagt de naam Crematorium ’t Lief. Het pand is gebouwd met de meest duurzame materialen en bestaat voornamelijk uit hout en glas. Deze materialen stralen rust en geborgenheid uit. Het pand wordt omgeven door veel water en natuur. Door middel van een brug zijn de twee gebouwen, ceremonie- en crematie gebouw, met elkaar verbonden.
  Leuk weetje, het gebouw en de crematieoven zijn geheel elektrisch.
 4. Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar, Alkmaar.
  Een volledige uitvaart op locatie? Dan ben je hier op het juiste adres. Dit crematorium beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn om een afscheid naar wens te verzorgen. Je hebt de keuze uit twee ceremonie ruimtes die beide voorzien zijn van moderne techniek, hoge plafonds, ruimtelijk en een lichte uitstraling. Het weidse uitzicht over het polderlandschap met in de verte de duinen van Egmond, maken deze locatie uniek.
 5. Crematorium Zegesteden, Roosendaal.
  Een prachtig crematorium dat beschikt over twee verschillende aula’s, De Drie Zwanen en De Vier Jaargetijden. De aula’s zijn op geheel eigen wijzen in te richten, zodat er voor iedereen een afscheid naar wens kan plaats vinden.
  De aula De Drie Zwanen heeft een prachtig raampartij waar de drie zwanen te zien zijn. De andere aula, De Vier Jaargetijden, heeft uitzicht op een rustgevende vijver.
 6. Crematorium Ommeland en Stad, Eelderwolde.
  Modern en duurzaam, twee woorden die dit crematorium beschrijven. Dit crematorium beschikt over een aula, foyer, familiekamer en een oven. Daarbij hebben de genodigden vanuit de aula uitzicht over een prachtige vijver en gedenkplaats.
  In de foyer is er ook de mogelijkheid om een intiem samenzijn te creëeren met de overledene. De foyer dient dan als een aula en foyer tegelijk.
 7. Yardenhuis van Brabant, Oosterhout
  Het Yardenhuis van Brabant is het eerste crematorium van Yarden in Noord-Brabant. Het pand is modulair en van duurzaam hout gebouwd. Door de indeling volgens het plug-and-play-principe is het gebouw makkelijk naar wens te vergroten of te verkleinen. Met het uitzicht vanuit de aula op de vijver en het bos, maakt dit een crematorium waar prachtige plechtigheden gehouden kunnen worden.
  Na de aula dienst is er gelegenheid om na te praten in het restaurant van het crematorium.
 8. Begraafplaats en Crematorium Zuylen, Breda.
  Aan de rand van deze bruisende stad vind je Begraafplaats en Crematorium Zuylen. Bij het oplopen van de parkeerplaats is de rust voelbaar. Dit crematorium heeft vier verschillende ruimtes waar plechtigheden gehouden kunnen worden. De een heeft uitzicht op een prachtige vijver met daarachter de koffiekamer, waar de ander een moderne uitstraling heeft en kunst de details vormt.
  Met alle faciliteiten onder een dak, kan je hier terecht voor een prachtig afscheid met een ziel.
 9. Crematorium De Nieuwe Ooster, Amsterdam.
  Dit crematorium beschikt over een aula in een Rijksmonument. In 2013 is hier bijgebouwd met een erg bijzondere afsluiting van een plechtigheid. De mogelijkheid om de overledene op indrukwekkende wijze omhoog te laten gaan wordt hier gezien als een uniek ritueel.
  Naast deze aula beschikt De Nieuwe Oester over een kleinere aula, verschillende koffiekamers en een prachtig orgel.
 10. Crematoria Twente, locatie Oldenzaal.
  Het crematorium Oldenzaal staat in een prachtige en natuurlijke omgeving. Daar wordt op gepaste wijze goed gebruik van gemaakt. Het uitzicht van de aula is door de grote, glazen puien een schitterend vergezicht. Daarnaast geeft het veel natuurlijk lichtinval waarmee een lichte, rustige en ruimtelijke sfeer gecreëerd wordt.
  De aula en foyer bevinden zich op de begane grond en hebben een aansluitend buiten terras. De foyer kan bij de aula betrokken worden zodat er groepen van 200 een plechtigheid kunnen bijwonen.
Crematorium De Nieuwe Oester in Amsterdam.

Cremeren in Nederland

Zoals er aan het begin van dit artikel is geschreven, worden er ongeveer 110 crematoria geteld in Nederland en heeft elk crematorium een eigen uitstraling. Zo is er voor ieder wat wils en kan er op die manier een plechtigheid naar wens plaatsvinden.
Wil jij toch liever begraven worden, dan is er keuze uit ongeveer 4000 begraafplaatsen in Nederland.

Weet jij wat jij zou willen als jij komt te overlijden? Probeer dit op te schrijven op een plek waar jouw dierbaren bij kunnen, zodat jij hen de periode rondom overlijden “makkelijker” kan maken.


Meer weten?

Wil jij meer weten over een van deze crematoria? Neem vooral een kijkje op de site van deze prachtige locaties. Zij laten prachtige foto’s zien en sommige hebben zelfs een sfeerimpressie door middel van een film laten maken om de ruimtes te laten zien.
Of laat een berichtje achter voor Uitvaartnieuwtjes!

De top 10 is samengesteld op basis van een eigen mening. Het artikel is gepubliceerd om mensen die interesse in dit onderwerp hebben of hiermee te maken krijgen, te informeren wat er allemaal mogelijk is.

3 gedachten over “Top 10 mooiste crematoria in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *