Wat mag er mee de kist in?

Koffie, want als oma wakker wordt wilt zij als eerste een bakje koffie drinken? Een mooie tekening zodat zij altijd aan jou kan denken? Een telefoon, zodat zij kan bellen als ze wakker wordt? Zoveel vragen over wat er mee een kist in mag. En begrijpelijk ook, zeker nu alles gericht is op duurzaamheid.

In dit artikel zal er uitleg te lezen zijn over wat er wel en niet mee mag in een kist en misschien nog wel belangrijker, de reden waarom.

Materiaal van een kist

Het materiaal van een kist is tegenwoordig gemaakt van hout of spaanplaat. Hier zit best wat verschil in, want spaanplaat breekt niet makkelijk af en er worden schadelijke stoffen gebruikt bij de productie. Hout wordt steeds vaker gekozen nu Stichting Greenleave steeds meer naamsbekendheid krijgt. Stichting Greenleave staat voor een duurzame uitvaart en daar hoort een duurzame kist bij.

De kist van hout worden geproduceerd zonder lak of lijm. De kist wordt voorzien van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezels, linnen of jutten met een keurmerk.

Een lijkwade van duurzaam materiaal.

Welke regels gelden er?

Als er gekeken wordt naar de wet, dan staat er niet beschreven wat er wel en niet mee mag in de uitvaartkist tijdens cremeren of begraven. Het verschilt per begraafplaats of crematorium welke regels zij bepalen wat er mee mag in de kist tijdens een crematie of begrafenis. Bij een crematorium krijg je te maken met de civielrechtelijke algemene voorwaarden en bij de begraafplaatsen gaat het om de voorwaarden van een beheersregelement. Het is daarom verstandig dat je vooraf even navraagt wat het crematorium of de begraafplaats toelaat.

Wat mag er niet mee?

Je kan je voorstellen dat er bepaalde materialen niet mee een kist in mogen tijdens cremeren of begraven. Zeker nu de uitvaartbranche aan het verduurzamen is. Redelijk logisch klinkt het dan ook dat cosmetica, electronica, leer, kunststof, plastic, rubber en metaal materialen en grondstoffen zijn die zorgen voor vervuiling van het milieu. De reden dat het niet mee mag is uiteraard voor het milieu, maar elektrische voorwerpen kunnen ook voor ontploffingsgevaar zorgen tijdens een crematie proces. Daarnaast kan het ook ervoor zorgen dat de ontbinding van het lichaam hierdoor langzamer verloopt.

Conclusie

Maar, jij bent natuurlijk benieuwd naar het antwoord op de vraag wat er dan wél mee de kist in mag? Alle verteerbare materialen of grondstoffen mogen mee de kist in. Daarbij kan je denken aan tekeningen, brieven, bloemen, foto’s en de lievelingsknuffel van de overledene bijvoorbeeld.

De kleding

Waar moet je ook aan denken wat er mee de kist in gaat? Dat is de kleding die de overledene draagt. Nylon is een stof wat erg moeilijk afbreekbaar is, maar het zit wel in veel kledingstukken. De schoenen zijn ook vaak gemaakt van rubber of kunstleer en zoals ik net vertelde, zijn dat grondstoffen die zorgen voor vervuiling.

Brillen en sieraden worden vaak voor het sluiten van een kist nog afgedaan, maar het kan ook zijn dat uitvaartleiders in overleg met begraafplaats of crematorium besluiten dit niet te doen.

Weetjes

Ook leuk om jou nog mee te geven zijn een aantal ‘gekke’ tradities uit verschillende geloofsovertuigingen.

 • Elke overledene wordt vooraf gewassen, opgemaakt en aangekleed. Bij een Chinese begrafenis gaan alle spullen die in aanraking zijn geweest met de overledene mee de kist in.
 • De Islamieten worden op hun rechterzij in de kist gelegd, met het gezicht richting Mekka. Ook worden alle Islamieten gewikkeld in doeken, de mannen in 3 en de vrouwen in 5 doeken.
 • Bij een Joodse begrafenis ligt de overledene met de armen langs het lichaam gewikkeld in een wit laken in de kist. Vaak gaat er wat aarde uit Israël mee de kist in.
 • Een Molukker krijgt persoonlijke voorwerpen mee de kist in zoals, een kam, zakdoekje of bril. Een Bijbel of foto’s van familieleden liggen tot net voor dat de kist wordt gesloten bij de overledene. Een Bijbel of foto van nog levende personen begraaf je niet.

Enkele tips

Het artikel zou ik graag willen afsluiten met een aantal tips met betrekking tot het meegeven van voorwerpen in de kist.

 • Bedenk goed wat je meegeeft in de kist. Als jij veel waarde hechtte aan een sieraad of een kledingstuk van de overledene, zou ik je het advies willen geven om deze bij jou te houden. Je kan het later nooit meer terug krijgen…
 • Je kan de kist aan de binnenkant beschilderen met bijvoorbeeld een mooie tekening of een boodschap aan de overledene. Zo kan diegene altijd aan jou terugdenken.
 • Je kan ook kiezen om een brief mee te geven of een voorwerp (biologisch afbreekbaar) wat de overledene aan jou doet denken. Al gaat het om het idee…

3 gedachten over “Wat mag er mee de kist in?

 1. Bedankt voor de interessante informatie over uitvaartverzorging in verschillende landen. Het is interessant om te lezen dat iedere cultuur zijn eigen gebruiken heeft, zo wist ik niet dat in China alle spullen die met de overledene is aanraking zijn geweest mee de kist in gaan. Zelf zou ik nog niet goed weten of ik iets mee zou willen, ik denk dat ik dat door nabestaanden laat beslissen.

  1. Hi Emma,

   Wat een mooie reactie van jou. Dit is ook precies wat ik zou willen bereiken met het schrijven van blogs over de uitvaart. Er is nog zoveel wat voor de meesten onduidelijk of onwetend is, gelukkig.

   Met vriendelijke groet,

   Uitvaartnieuwtjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *