Resomeren, wat is dat nou eigenlijk?

Vind jij dat als jij overleden bent door het vuur gaat of wordt toevertrouwt aan de aarde geen fijn idee? Dan is resomeren misschien een uitkomst voor jou.

Resomeren, in het Grieks ook wel hergeboorte van het lichaam genoemd. Deze nieuwe techniek is In Groot-Britannië ontwikkelt. In Canada, Australië en een deel van de Verenigde Staten wordt deze techniek al toegepast.
Maar, wat zijn nou de voordelen en hoe zit dit proces in elkaar?

Resomeren is het oplossen van een lichaam in een combinatie van water met kaliumhydroxide. Het proces vindt plaats in een bad en duurt zo ongeveer 3 uur. Na het proces blijft er een waterige vloeistof met schoon, wit poeder over. Die witte poeder is vergelijkbaar met as na een crematie. Je kan ervoor kiezen om de as dat overblijft te bewaren in een urn, een assieraad of te laten verstrooien op een plek wat voor jou fijn voelt.

Sinds 2021 is resomeren toegestaan in Nederland doordat de wet op lijkbezorging is aangepast.

De voordelen

Op het gebied van duurzaamheid zet resomeren een grote stap, want als er gekeken wordt naar het ongedaan maken van de milieueffecten is resomeren tien keer goedkoper dan begraven. Begraven komt namelijk uit op € 51 euro, omdat er een langere tijd een ruimte in beslag wordt genomen. Cremeren komt uit op € 48,50 en bij resomeren is dit slechts € 2,50. Dit grote verschil komt doordat resomeren op geheel elektrische wijze kan worden uitgevoerd.

Het proces

Het proces van resomeren neemt ongeveer 3 uur in beslag. Tijdens het proces zal het lichaam oplossen in een bad gevuld met water en kaliumhydroxide. Het water wordt verwarmt tot een temperatuur tussen de 150-180 graden Celsius.
De hoeveelheid water in combinatie met een bepaald percentage kaliumhydroxide hangt af van het gewicht en de verhouding spier- en vetmassa van een overledene.

De overledene zal wel bepaalde kleding moeten dragen wil dit proces werken. De kleding moet namelijk gemaakt zijn van eiwitten, zoals zijde of wol. Dit is makkelijk op te lossen en zorgt ervoor dat er uiteindelijk as overblijft.

De ruimte waarin het lichaam wordt geplaatst tijdens het resomatieproces

Wat blijft er over?

Na het 3 uur durende proces blijft er, net zoals bij een crematie, as over met botten die niet helemaal zijn opgelost. De overgebleven as met botten zal eerst moeten drogen voordat er vermalen kan worden.
Na het vermalen mag de as in een urn meegegeven worden aan de nabestaanden.

Ook bij het resomeren blijven er protheses, gouden tanden of kiezen over. Voorafgaand aan het proces kan dit worden verwijderd of het wordt achteraf opgevangen waarna het wordt verwerkt of gerecycled. Vaak zie je bij het cremeren dat wat er overblijft wordt geschonken aan het Vaillant Fonds. Dit zal bij het resomeren hetzelfde zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *