De digitale toekomst van de uitvaart

Hoe ziet een uitvaart eruit over 10 of 20 jaar? Kijk jij binnenkort mee door een virtual reality bril? Regel jij zelf de uitvaart van jouw dierbare? Een monument in de stad en als jij voorbij loopt, het lampje van jouw dierbare oplicht? Of je spreekt je eigen hologram in om een toespraak te geven op je eigen uitvaart?

Het kan dat het jou opvalt dat ook de wereld van de uitvaart veranderd. Bijvoorbeeld de kleding keuze, muziek en de keuze van de koffiekamer na de plechtigheid. Ook de digitalisering stroomt ook langzaam de uitvaartwereld binnen en dat wordt opgemerkt. Er wordt steeds vaker een dienst opgenomen, je ziet videoschermen en applicaties op urnen en kisten en er wordt veel vaker online gecondoleerd dan dat er een kaartje wordt gestuurd via de post.

woman in long sleeve shirt holding vr headset
De digitale toekomst van de uitvaart door een virtual reality bril.

Covid-19

Covid-19 heeft de wereld veranderd. Er zijn dierbare overleden, mensen zijn werkloos geraakt en er is een heel jaar verloren gegaan zoals velen dit zeggen. Maar, wat Covid-19 ons ook heeft gebracht is toch wel een kijkje in de digitale wereld. En ja, ook in de uitvaart. Zo is een livestream een uitkomst geworden en zeggen veel nabestaande(n) het ergens ook fijn te vinden om een plechtigheid klein en intiem te houden.

Doordat er vervroegd kennis is gemaakt met de livestream zal dit de uitvaartwereld ook niet gauw verlaten. Juist door de vervroegde kennismaking met de online wereld, kunnen er veel dingen nu wel. Families die ver weg wonen kunnen aanwezig zijn bij het regelen van de plechtigheid en bij de plechtigheid zelf. Daarnaast is het digitaliseren ook terug te zien in het laten zien van foto’s, filmpjes of andere beelden op videoschermen en applicaties op urnen. Dat komt niet zo zeer door Covid-19 want het was al op de markt, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de mensen er meer kennis mee konden maken.

Virtual reality in de uitvaart?

De doorbraak van virtual reality in 2016 zou ook een uitkomst zijn voor een uitvaart. Je kan maar een keer afscheid nemen en door de 360 graden video’s die VR kan realiseren, zou dit de meest realistische ervaring zijn voor ruim de helft van de 1000 respondenten die een aantal vragen van Multiscope hebben beantwoord over dit onderwerp. Zeker als de plechtigheid door omstandigheden op afstand bijgewoond moet worden.

Heb je er al eens over nagedacht om een hologram in te spreken en deze te laten afspelen op je eigen uitvaart? Je bent niet de enige en het is zelfs al eens gebeurd. Op een mooie manier, maar ook op humoristische wijze. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Online condoleren

Ook dit bestond al een tijd, maar is zeker afgelopen jaar veel meer gebruikt. In 2000/2001 is Condoleance.nl ontstaan na de caf├ębrand in Volendam. In de loop van de jaren is het platform uitgegroeid tot een website met grote landelijke naamsbekendheid. Het grootste register ooit is voor de slachtoffers van de MH17, 60403 mensen hebben een online condoleance getekend.

Hoe de uitvaart er over 10 a 20 jaar weten wij natuurlijk niet, maar dat de online wereld er een rol in blijft spelen dat is wel duidelijk.
Om dit artikel af te sluiten zijn er nog een paar weetjes te lezen met betrekking tot dit onderwerp!

Wist je dat…

  • als je komt te overlijden sommige hostingpartijen al je bestanden verwijderd? Denk hierbij aan foto’s, betaalde accounts of accounts met tegoeden.
  • Facebook de nabestaande(n) de mogelijkheid aanbiedt om het profiel van de overledene om te zetten in een herdenkingspagina?
  • Facebook en Google een speciale applicatie hebben waarmee je kunt aangeven wat jij wilt dat er na je overlijden gebeurt met al je berichten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *