Ergernissen rondom overlijden

“Te laat” binnen komen, een telefoon die nog rinkelt of een kriebel in de keel tijdens een minuut stilte… Het overkomt de beste zeggen ze, maar het kan wel lijden tot behoorlijk wat ergernissen tijdens een uitvaartplechtigheid.

In dit artikel neem ik een paar ergernissen onder de loep en deel ik tips hoe je dit kan voorkomen.

12:30 aanvang dienst

Hopelijk heb je het nog nooit hoeven meemaken… Maar, je ontkomt er niet aan. Een uitvaart van een familielid, kennis of goede vriend… Het hoort nou eenmaal bij het leven en het is samen met geboorte de enige zekerheid in het leven.

Om 12:30 begint de uitvaartplechtigheid en de deuren worden gesloten. 10 minuten later gaan de deuren weer open, midden in een speech van de kleindochter met tranen over haar wangen. Ge├»rriteerd kijken er mensen op, sissen dat ze stil moeten zijn en zelf denk je “kom dan op tijd”. Gelukkig merkt de kleindochter er niks van en vervolgt haar verhaal.

Als je zelf te laat komt tijdens een uitvaartplechtigheid voel je je erg lullig en soms kan je er niet eens iets aan doen. Toch wil ik iedereen de tip meegeven die uitgenodigd is voor een uitvaartplechtigheid om op tijd te komen. Reken een half uur voor het zoeken naar de aula, het tekenen van de condoleance en wat extra tijd voor eventuele vertragingen. Niets is zo vervelend dan laatkomers op een uitvaartplechtigheid en jij zou dat zelf ook niet willen…

“Tring, tring, tring…”

Ja… Ook de telefoon vergeten mensen nog al eens uit te zetten. Ook al wordt er aangegeven dat de mensen erop moeten letten dat hun telefoon op stil of uit staat en wordt dit nog meermaals verteld door de uitvaartleider, toch gaat er nog wel eens een telefoon af tijdens de uitvaartplechtigheid. Dit lijdt bij veel mensen ook tot een grote ergernis.

Een tip, let hierop als je van huis vertrekt en controleer dit nogmaals bij binnenkomst. Je kan het niet vaak genoeg controleren en je wilt niet boze blikken naar je krijgen tijdens de dienst omdat jouw telefoon afgaat. Daarnaast, dat telefoontje kan vast wel even een uur wachten! Je neemt tenslotte voor de laatste keer afscheid van jouw familielid, kennis of goede vriend.

De oudere mensen weten vaak niet hoe zij de telefoon uit moeten zetten, maar nemen deze wel mee om bijvoorbeeld de taxi te bellen na afloop van de uitvaartplechtigheid. Als jij wel weet hoe het moet, help de ouderen. Zij zijn jou dankbaar en de familie en andere genodigden uiteraard ook, want die worden niet gestoord.

Daarnaast komt er ook vaak naar voren dat de ergernis ligt bij het niet werken van apparatuur. Helaas kan daar niet zo veel aan gedaan worden. De technologie van tegenwoordig is wel continu in ontwikkeling en dat zorgt wel voor verbetering binnen de technologie en hopelijk minder ergernissen!

De ruimte waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt.

Geen afscheid kunnen nemen

Je hebt het vast al eens meegemaakt, iemand die echt geen afscheid kan nemen van de overleden persoon. Huilen, nogmaals een kruisje slaan, nogmaals de kist aanraken en de rij achter hem wordt alleen maar langer.

Natuurlijk gunt iedereen elkaar zijn of haar momentje om afscheid te nemen van de overledene, maar bij sommige duurt dit vaak best lang. Dit kan ook een ergernis zijn bij andere genodigden…

Een tip, vertel jouw familielid, kennis of goede vriend tijdens zijn leven wat je hem wilt zeggen in plaats van tegen hem als hij of zij al is overleden. Dit maakt het afscheid nemen hopelijk wat makkelijker, omdat je weet dat de overledene dit al eens heeft gehoord van jou.

Kriebelhoest

Niets is zo vervelend als een kriebelhoest. Je komt er bijna niet vanaf als je geen water bij je hebt… Zeker tijdens een uitvaartplechtigheid een kriebelhoest krijgen is heel vervelend en je kan hier niets aan doen.

Als je een kriebelhoest hebt, verlaat de zaal even en ga naar het toilet. Dit zorgt voor minder ergernissen bij anderen. Vaak heeft een uitvaartleider ook wel een glaasje water of keelsnoepje bij, uit voorzorg.

De onbekende, kussende mensen

Voor corona werden er kussen en knuffels werden uitgedeeld en er werden handen geschut uit medeleven. In die tijd, hoe raar dit ook klinkt, waren er ook veel genodigden die jij als nabestaande helemaal niet kende en toch toonde zij medeleven. Aan de ene kant heel aardig en respectvol, maar aan de andere kant, zit jij hierop te wachten? Dit verschilt uiteraard per persoon, maar toch wilde ik hem even met jullie delen.
Want, de collega van jouw mama haar partner? Tja, die ken jij zeer waarschijnlijk niet. De een vindt het fijn om zoveel medeleven te krijgen, de ander niet.

Als genodigde wil ik je de tip meegeven om proberen aan te voelen of het gewenst is ja of nee. Als het niet zo is, accepteer dit en laat door middel van bijvoorbeeld een kaartje je medeleven zien.

Kledingstijl

Wat naast bovenstaand ook vaak wordt benoemd is de kledingstijl van de aanwezige personen op een uitvaartplechtigheid. De een vindt dat een spijkerbroek tegenwoordig kan, terwijl de ander nog traditioneel in geheel zwart gekleed gaat. Ook hierin geldt, ieder zijn ding.

Wil jij weten wat de dresscode tegenwoordig is op een uitvaart? Lees dan het artikel over welke kleding je kan dragen naar een uitvaart of lees andere etiquette voor een uitvaart hier.

Ergernissen vanuit volgers

Op mijn Instagram vroeg ik aan mijn volgers wat hun ergernissen zijn. Hieronder lees je een opsomming. Herkennen jullie dit? Laat gerust een berichtje achter.

  • Familieleden die veel hetzelfde zeggen tijdens een speech
  • Ellenlange familiehistorie
  • Apparatuur die niet werkt
  • Mensen die te laat komen
  • Onpersoonlijke/strenge uitvaartverzorger
  • Mannen en vrouwen die voor de kist uitlopen… Dit ziet er vaak zo stijf uit
  • Geklik van de hoge hakken van de uitvaartleider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *