Overledene een nummer in het crematorium?

Je hebt het vast al eens gehoord of misschien gezien dat een overledene een nummer krijgt. Dit zou je kunnen zien op een sticker op de kist of op een factuur van het crematorium of je hoort dit een medewerkers vragen aan iemand. Best gek eigenlijk, maar voor crematoria erg belangrijk. Ik hoor je denken, waarom dan? Dat is eigenlijk niet zo respectvol, toch? In dit artikel leg ik je uit waarom elke overledene een nummer krijgt.

Identificatie

Binnen het crematorium staat de overledene ‘aangemeld’ op naam, geboortedatum, plaats, etc. De overledene is natuurlijk niet de enige die in die plaats is geboren of komen te overlijden en op die datum. Ook de naam van de overledene is helaas niet uniek. Bedenk maar eens hoeveel mensen jij kent met de naam Jansen bijvoorbeeld. Een crematorium kan nooit al die Jansens uit elkaar houden en ervoor zorgen dat de familie de juiste as van haar dierbare in ontvangst neemt.
Elk crematorium heeft daarom een systeem waar elke overledene een uniek nummer toegewezen krijgt. Naast de naam, geboortedatum, plaats, etc. staat de overledene binnen het crematorium ook bekend onder het unieke nummer. Dit is een extra controle om menselijke vergissingen te voorkomen.

Vuur vast crematie steentje.
Vuur vast crematie steentje.

Vuurvast steentje

Maar, waar zetten ze dat nummer op en hoe weet je nou welke overledene in welke oven zat? Allemaal vragen die heel simpel opgelost worden. Dat unieke nummer wat de overledene toegewezen krijgt, gaat gegraveerd op een vuurvast steentje dat mee de oven in gaat. Het steentje wordt op de kist gelegd.

De controle…

Voorafgaand aan het crematie proces moet alles veelvuldig gecontroleerd worden voordat de kist de oven in gaat. Aan de hand van het verlof tot cremeren wordt er gecontroleerd of het om de juiste overledene gaat. Het nummer dat de overledene heeft gekregen, staat ook op de documenten van het crematorium zelf. Dit wordt zeker drie keer gecontroleerd voordat het proces van start mag gaan. Komt er iets niet overeen, dan wordt er niet gestart met het cremeren.

Na het crematie proces blijven er asresten over. Dit bestaat uit verpulverde botten en al het overige dat niet is verbrand, dus ook het crematie steentje! De asresten worden bij een geveegd, moet even afgekoeld worden en gaat daarna in een machine die de asresten vermaald. Dat overgebleven, verfijnde as zal uiteindelijk na 30 dagen meegegeven worden aan de nabestaande(n). Hierbij zit ook het crematie steentje met het unieke nummer.

Menselijke vergissingen

Ja, ook hier worden fouten gemaakt en soms zijn die heel pijnlijk. Misschien heb je het meegekregen in het nieuws dat de verkeerde overledene is gecremeerd of heb je al eens gelezen dat de verkeerde as is meegegeven. Deze pijnlijke fouten worden zoveel mogelijk vermeden door te blijven controleren.

Hoe het gehele crematie proces gaat, wat er gebeurd met bijvoorbeeld het goud en waarom de as 30 dagen in het crematorium moet blijven, kan je lezen in de eerder gepubliceerde blogs van Uitvaartnieuwtjes!

Vertrouwen en zekerheid

 • Maak een foto van het crematie steentje voordat de kist in de oven gaat. Zo creëer je zelf een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
  Wil je zelf niet aanwezig zijn bij het invoeren van de kist, vraag dan een medewerker een foto te maken!

11 gedachten over “Overledene een nummer in het crematorium?

  1. Thank you for your reaction. It is really nice to read that it helps you. That is exactly what I want to achieve with it.

 1. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit
  and sources back to your webpage? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would really benefit from a lot of the information you
  present here. Please let me know if this alright with you.

  Appreciate it!

 2. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was
  conducting a little research on this. And he actually ordered me breakfast
  because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk
  about this matter here on your internet site.

 3. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back in the future.
  I want to encourage yourself to continue your great
  job, have a nice day!

 4. Hi my loved one! I want to say that this post is amazing, nice
  written and include approximately all significant infos.
  I would like to see more posts like this .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *