Glasblazen, urnament, sieraad, Como meer?

Oma is komen te overlijden en uiteindelijk is er gekozen om haar te laten cremeren. Kleinkind Sarah wil een hartje voor op haar nachtkastje, dochter Iris wil een sieraad met een klein beetje as erin en haar echtgenoot heeft samen met oma besloten om haar as uit te strooien in het Como meer in Italië. Kan dat?

Er zijn veel mogelijkheden en de beslissing is zeker niet makkelijk. In dit artikel leg ik jou uit wat de mogelijkheden zijn aan de hand van informatie en een aantal foto’s als inspiratie. Zo hoop ik dat jij de keuze iets makkelijker kan maken…

Asbestemming

Nadat oma is gecremeerd, wordt de as 30 dagen bewaard in het crematorium. Dit moet volgens artikel 59 in de Wet op de Lijkbezorging. Daarna kan de as opgehaald worden en is de keuze aan de nabestaande(n) wat er met de as gebeurd.
Wat is een asbestemming eigenlijk? De naam zegt het zelf al. Er wordt een bestemming aan de as gegeven. De keuze die jij daarin maakt is best een moeilijke keuze. Sommige vormen van asbestemming zijn voor eeuwig en sommige kan je altijd bij je dragen.

De keuzes die je kan maken beginnen al bij het volgende: wil je de as verstrooien of voor altijd bij je kunnen dragen?

Verstrooien

Als je kiest om de as te verstrooien is dit voor eeuwig. Bedenk daarom goed van tevoren of je een klein beetje as apart zou willen houden voor eventueel een sieraad of glasobject.
Het verstrooien kan op veel verschillende plekken. Als jij met oma vaak naar een bepaalde plek in het bos ging of zij graag bij het Como meer kwam, is het misschien een mooie plek om haar as daar te verstrooien. Bedenk wel dat er meer mensen naar het bos gaan en het daarom niet echt een fijn idee is om de as op een looppad te verstrooien.
Wat ook een keuze is om de as in je achtertuin te verstrooien of misschien wel vanuit een vliegtuig op land of op zee. Als je op grondgebied wilt verstrooien is het wel goed om voor de zekerheid na te vragen bij de gemeente of het akkoord is of niet.

Als je na de dertig dagen weet dat de as wordt verstrooid, kan je kiezen voor een strooikoker. Dit is een urn speciaal ontworpen om op een zo makkelijk mogelijke manier te kunnen verstrooien.

Wil je dat de as verstrooid wordt, maar wil je dit zelf niet doen? Dan kan je ervoor kiezen om op een begraafplaats te verstrooien. Dit wordt gedaan onder begeleiding van een medewerker van het crematorium. Je kan kiezen of je het door de medewerker laat doen of dat je het toch zelf wilt doen.
Je kan ook kiezen voor verstrooiing op zee of ergens op het land. Het gespecialiseerde bedrijf Aqua-Omega kan dit verzorgen per schip of vliegtuig.

De kosten van verstrooiing verschillen per keuze. Als je zelf de as verstrooid in bijvoorbeeld het bos, zitten hier geen kosten aan verbonden. Behalve de kosten voor de urn. Wil je de as via Aqua-Omega laten verstrooien, dan zitten daar wel kosten aan verbonden. De tarieven daarvan kan je opvragen bij de desbetreffende organisatie.

Buiten urn

Een andere mogelijkheid voor asbestemming is een urn buiten plaatsen. Bijvoorbeeld op een begraafplaats in een mooi urnament, columbarium of bovengrondse urnenkelder. Ook hier weer veel keuze en allemaal even mooi.
Heb jij een bepaalde begraafplaats waar jij jouw asbestemming van wilt maken? Bekijk bij die begraafplaats de mogelijkheden voor de urn.

Binnen urn

Je kan ook kiezen om een prachtige urn uit te zoeken die perfect bij oma past. De urn kan je een mooie plek geven in je huis. Ook bij deze vorm is er ontzettend veel keuze. Je kan kiezen voor een metalen urn, een urn van marmer of iets heel anders. Tegenwoordig zie je dat nabestaande(n) vaker kiezen voor een andere vorm dan de standaard urn. Bijvoorbeeld, een glasobject, een klein tinnen doosje, een knuffelkeitje of een urn in de vorm van een hart.

Een glasobject is een apart proces, omdat de as in het glas wordt geblazen. De vormen van een glasobject kan bijvoorbeeld een waxinelichthouder zijn of een glasobject in de vorm van een druppel.

Sieraden

Wat ook veel gekozen wordt is een urn en een beetje as apart om te verwerken in een sieraad. Misschien heb je het wel eens gezien bij iemand, een prachtige ketting waar as in zit. Dit kan ook in de vorm van een armband of ring zijn. Op die manier draag jij je dierbare altijd dicht bij je.

De as van oma

Om terug te komen op de vraag of het kan dat kleinkind Sarah een doosje in de vorm van een hartje, dochter Iris een sieraad wil met as erin en de echtgenoot de as van oma uitstrooit in het Como meer in Italië? Ja, dat kan. Zolang je dit van tevoren aangeeft bij het crematorium, is dat een mogelijkheid.

Keuzes

Na het lezen van dit artikel denk je waarschijnlijk, jeetje… Zoveel keuzes. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken, omdat sommige keuzes voor eeuwig zijn.

Weet jij nu al wat jij zou willen met jouw as als jij kiest voor cremeren? Schrijf ze dan op. Zo maak je het makkelijker voor jouw nabestaande(n) om een keuze te maken.
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden te vinden om jouw keuzes online op te schrijven, maar je kan het ook op jouw laptop zetten of in een dagboek. De enige tip die ik je mee wil geven is om ervoor te zorgen dat jouw nabestaande(n) hiervan weten en hierbij kunnen.

Weet jij nog niet wat jij later wilt als jij bent overleden? Er staan verschillende artikelen op mijn pagina over het verschil tussen begraven, cremeren en resomeren.

3 gedachten over “Glasblazen, urnament, sieraad, Como meer?

  1. Als je iemand bent verloren die heel dierbaar voor je is.
    Wil je natuurlijk een mooi aandenken hebben aan die persoon. Daarom heb ik een hele mooie urn gekocht via https://www.gedenkwebshop.nl/
    Op gedenkwebshop hebben ze heel veel producten die je kunnen helpen met het verwerken van je verlies voor een mooie prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *