Muziek kiezen, zo lastig en ook zo mooi!

Time to say goodbye, Halleluja, Ave Maria of Afscheid nemen bestaat niet. Liedjes die je vast kent en wel eens hoort op een uitvaart. Prachtige nummers en daarom niet heel vreemd dat deze toppers in de top 10 van uitvaart muziek staan van Monuta. Om inspiratie op te doen zijn zulke lijsten erg handig en leuk om eens doorheen te lezen. Maar, misschien is het niet jouw smaak of wil je wat anders. Een tip om alle liedjes die je mooi vindt op te schrijven, dat maakt het jouw nabestaande(n) makkelijker te kiezen.

Andrea Bocelli

Goed, om een keuze te maken moet je eerst bedenken wat er bij jou past. Houd je van Nederlandstalig, Engelstalig of misschien wel Italiaans? Wat past er echt goed bij jou? Vrolijkheid of kippenvel liedjes… Er is zoveel keuze en iedereen heeft zijn/haar eigen gevoel bij een liedje.
Om inspiratie op te doen of je te helpen bij een keuze, heb ik een lijst gemaakt van nummers die ik zelf heel erg mooi vind!

Mijn ‘favoriete nummers’ …

Om te beginnen met een lied waar voor mij een hele mooie herinnering aan zit, The power of love van Jennifer Rush. Dit nummer werd gedraaid op de uitvaart van mijn oma. Ondanks dat ik het lied wel eens vaker hoor op een uitvaart, denk ik altijd alleen maar aan mijn oma.
Of in het Italiaans: Con Te Partirò.

Een andere favoriet van mij is The sound of silence van Disturb. Het lied geeft kracht, heeft een prachtige titel en bezorgt mij elke keer kippenvel. Op dit lied wil ik binnen geschouderd worden als het ooit bij mij zo ver is.

Tears in heaven van Eric Clapton vind ik dan weer een heerlijk rustig en mooi nummer, maar omdat het een vrolijke noot heeft, kan ik er lekker bij wegdromen. Het roept bij mij een gevoel op alsof het ‘gezellig’ is in de wereld hierna. En ja, ook daar is ruimte om te huilen!

En dan, Only time van Enya. Dit lied hoorde ik voor het eerst een maand geleden, tijdens mijn werk. Ik vroeg mijn collega hoe het lied heette en heb ‘m direct op ‘mijn lijstje’ gezet. Prachtig.

Mijn leven, I did it my way. Een prachtig lied van Frank Sinatra waarin hij uitlegt hoe hij het leven heeft geleefd. Een couplet wat precies bij mij aansluit:

Frank Sinatra

I’ve loved, I’ve laughed and cried
I’ve had my fill 
My share of losing
And now, as tears subside
I find it all so amusing

Is it getting better? No, but do you feel the same? Yes. One van U2, mag absoluut gedraaid worden op mijn uitvaart en het liefst hard mogelijk.

Een variant op het origineel: Coming Home, part II van Skylar Grey. Ontzettend mooi.

Zeg me dat het niet zo is… Frank Boeijen. Deze man heeft zo’n prachtige stem en dan in combinatie met de tekst…

Om af te sluiten met Uncharted van Kensington en Those are the days of our lives van Queen, prachtig.

Maar, ga je dezelfde muziek kiezen die je wel eens hoort op andere uitvaarten?

Ja, waarom niet? Iedereen heeft zijn of haar eigen gevoel bij een lied. Ik vind het daarom ook niet erg als deze liedjes al eens zijn gedraaid op een uitvaart of als ik het lied hoor tijdens mijn werk. Ik denk vaak, oh wat gaaf dat hij/zij dezelfde smaak had als ik heb. Mijn lijst is niet standaard, anderen kunnen dat wel vinden. Waar het om gaat is dat de nummers die gedraaid worden jou omschrijven en je nabestaande(n) jou weer even om hen heen kunnen voelen.
Hoe mooi zou het zijn als zij daar niet over na hoeven te denken, maar direct jouw lijstje erbij kunnen pakken tijdens het regelen van de uitvaart?

Een tip van mij aan jullie, schrijf alle mooi nummers op en luister ze nog eens. Omschrijft het jou? Past het bij jou? Krijg jij er een gevoel bij?

H.C. Andersen

“Waar woorden te kort schieten, spreekt de muziek.”

Zeker in deze tijd van het leven…
Heb jij afscheid moeten nemen tijdens de pandemie of weet jij dat het eraan zit te komen? Enkele tips hoe je op 1,5 meter afscheid kan nemen van een dierbare lees je in mijn artikel over: “Afscheid nemen tijdens Covid-19.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *